Käytännönläheinen Kairos-kurssi on yksi pidetyimmistä kursseista Kosovon raamattukoulussa. Raamattukoulu perustettiin vuonna 2016 Kosovon pääkaupunkiin Pristinaan, ja kurssi on kuulunut koulun opetussuunnitelmaan alusta asti. Kurssi toteutettiin tänä vuonna kolmatta kertaa − tällä kertaa osittain myös etänä.

Kairos-työn konkarit Tanja Tolvanen ja Sina Urmas olivat mukana hybridikurssilla Suomesta käsin.

− Kurssin pitäminen oli mukavaa, mutta vuorovaikutus etänä jäi melko ohueksi. Opiskelijoiden oivallukset kurssilla kuitenkin palkitsevat ja innostavat aina, Tolvanen ja Urmas kertovat.

Kosovolaiset fasilitaattorit huolehtivat kurssin materiaaleista ja aktiviteettien suunnittelusta. Vastuu kurssin pitämisestä on siirtynyt yhä enemmän heille. Paikalliset fasilitaattorit vetivät kurssia nyt toista kertaa.

− Opiskelijat kokivat, että kurssilla koko luokka hitsautui vielä tiiviimmin yhteen. Myös vastuun ottaminen oli tärkeää, ja muistutti myös vetäjiä mobilisoijan kutsumuksesta, Tolvanen ja Urmas pohtivat.

Kosovon väestöstä 95,6 % on muslimeja, ja protestanttisia kristittyjä on vain vähän. Raskas lähihistoria kristityn Serbian kanssa on tehnyt kansasta kristinuskolle vihamielisen. Uskollinen työ lasten parissa on kuitenkin tuottanut hedelmää, ja seurakuntia on syntynyt. Protestanttiset kristityt Kosovossa ovat usein ensimmäisen polven uskovia. Työn ohessa käytävä viikonloppuraamattukoulu on ollut hyvin tarpeellinen, ja myös todella suosittu.

Raamattukoulu sai uudet tilat käyttöönsä pari vuotta sitten lahjoituksena. Tämä oli suuri ihme paikallisille. Kosovon raamattukoulun opiskelijat ja henkilökunta tarvitsevat rukousta, jotta tämäkin kurssi tuottaisi sen hedelmän, jonka Jumala on tarkoittanut. Ja että Jumalan valtakunta saisi levitä Kosovossa ja Balkanilla eri kansanryhmien parissa!

Kuvat: Visare Gashi (Shkolla Biblike Iliria)